poniedziałek, 3 października 2011

Ciasto półfrancuskie ze śliwkami i kremem cytrynowym







Ciasto pyszne wcale nieskomplikowane. Do tego możecie się nauczyć, jak szybko zrobić ciasto półfrancuskie. Pieczenie powinniście zaplanować wcześniej, bo ciasto musi przeleżeć w lodówce przez noc. Za to w południe upieczone ciasto jak znalazł. W zimie można to ciasto zrobić także z suszonymi śliwkami lub morelami tylko trzeba je rozgotować wcześniej na dżem. Polecam. 






Składniki na ciasto


125ml ciepłego mleka
125ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży
1 jajko
50g cukru
duża szczypta soli
230g masła zimnego pokrojonego w kostkę
300g mąki
ew. 1 łyżeczka cynamonu (dodać do mąki)

Krem cytrynowy


375ml mleka
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
3 żółtka
70g cukru
1 łyżka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
300g śliwek węgierek



1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w mleku i wodzie, dodajemy jajko. Masło dodajemy do mąki i rozcieramy szybko w palcach tak, aby pozostały nam w mące grudki masła wielkości groszku. Mąkę z masłem łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i mieszamy tylko tyle, aby mąka była zwilżona. Ciasto będzie wyglądało mało obiecująco, do tego ma być wymieszane bardzo niedokładnie. Wkładamy ciasto do lodówki na noc. Następnego dnia posypujemy stolnicę obficie mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o długościach 30 na 40 cm. Na początku ciasto się klei ale potem da się świetnie wałkować. Rozwałkowane ciasto składamy na 3 i znowu rozwałkowujemy na prostokąt. Czynność powtarzamy 4 razy, następnie ciasto wkładamy do lodówki. Jeśli masło zacznie Wam w cieście mięknąć, musicie ciasto schłodzić w lodówce. 
2. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żółtka, obie mąki, sok z cytryny, wanilię oraz odrobinę mleka mieszamy na gładką masę. Mleko zagotowujemy ze skórką cytrynową. Ok. połową mleka zaparzamy żółtka. Następnie dodajemy je do reszty gorącego mleka i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Krem odstawiamy  do wystygnięcia. Na wierzchu układamy folię spożywczą, żeby nie powstała skórka na kremie. 
Śliwki pozbawiamy pestek.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dużą, prostokątną blachę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy na prostokąt  o długości 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku nakładamy krem cytrynowy, a następnie śliwki. Po obu stronach ciasta powinny nam zostać wolne dwa płaty ciasta tej samej szerokości. Nacinamy je co 1,5-2 cm po skosie. Powstałe paski zawijamy do środka ciasta nad śliwkami tak, żeby powstała plecionka. Ciasto smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy grubo cukrem. Pieczemy przez 20-25 minut. 

6 komentarzy:

  1. Od dłuższego czasu przymierzam się zrobić takie ciasto półfrancuskie, ale zawsze coś stoi na przeszkodzie...Twoje wygląda pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada rewelacyjnie! Jeszcze sama nie robiłam ciasta francuskiego, bo wydaje mi się zawsze trudne. Mówisz,ze takie nie jest?
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieknie rumiane i napewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sabienne dzięki
    Aga bardzo dobre krem cytrynowy pasuje do śliwek jak ulał
    Magda ta wersja nie jest trudna, szybka i bez stresu
    Bożena zrób ciasto, zrobiło się zimno lub zrobi, więc idealna pora na robienie ciasta francuskiego, nic się nie roztopi

    OdpowiedzUsuń