poniedziałek, 21 maja 2012

Bułeczki z kremem kardamonowym i rabarbarem







Jeśli chcecie zrobić taki wzorek na bułkach, to możecie kupić takie ustrojstwo na przykład na ebay, nazywają to lattice cutter. Bułki są drożdżowe, a w środku kombinacja musu z rabarbaru zagęszczonego mąką ziemniaczaną oraz krem budyniowy z kardamonem. Coś pysznego i nie nudne. Najlepiej krem oraz rabarbar zrobić dzień wcześniej. Polecam. Blog był nieczynny przez 3 miesiące, ale może teraz będzie bardziej czynny. Ciągle mi się ktoś dopisuje do fanpage'a na facebooku więc wypadałoby coś napisać. Pozdrawiam Wszystkich. Poniżej lattice cutter. 




Składniki

Ciasto drożdżowe

500g mąki
150g masła miękkiego
2 jajka
szczypta soli
125g cukru
łyżeczka drożdży suchych
250ml mleka

Nadzienie budyniowe

3 żółtka
400ml mleka
30g mąki ziemniaczanej
30g mąki pszennej
100g cukru
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła

Rabarbar

2 łodygi rabarbaru
100 cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1. Ciasto drożdżowe Mieszamy wszystkie składniki poza cukrem i tłuszczem i wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić. Dodajemy masło i cukier i wyrabiamy jeszcze, aż wszystko się połączy. Odstawiamy na 1,5 godziny. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 godzin, aby stwardniało. 
2. Robimy krem budyniowy żółtka ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i zwykłą, dodajemy wanilię oraz kardamon. Masło prawie zagotowujemy z mlekiem. Masę z żółtkami zaparzamy 1/ 3 mleka i wlewamy do reszty mleka, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
3. Rabarbar gotujemy w jak najmniejszej ilości wody, gdy się zamieni na papkę dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Zagotowujemy, aż masa zgęstnieje.
4. Ciasto rozwałkowujemy cienko na prostokątne dwa płaty i dzielimy na mniejsze prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy krem budyniowy oraz rabarbar. Przykrywamy drugim prostokątem, który został podziurkowany, no właśnie jak się nazywa lattice cutter po polsku Zalepiamy brzegi i bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.  

6 komentarzy:

  1. mmmm muszą byc przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie i pięknie się prezentują;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ustrojstwo chyba kupie, bo zawsze mi sie takie buleczki podobaly :) Twoje sa nie tylko sliczne, ale na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nareszcie jesteś! :)
    Bułeczki wyglądają świetnie, krem kardamonowy - to mi brzmi przepysznie! A ustrojstwo super sprawa jak widzę:) Wzorek cudny na bułach:)
    Pozdrawiam i liczę na nowe wpisy częściej:)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ustrojstwo!! Buleczki jak malowane!

    OdpowiedzUsuń
  6. Madleine dzięki, mojeprzetwory dzięki bardzo, Maggie kup ustrojstwo, bo się przydaje nawet może bardziej do ciast kruchych, Majana dzięki za wiarę i za komentarze, Kucharzy trzech dzięki

    OdpowiedzUsuń