środa, 23 maja 2012

Torta di Grano Saraceno czyli ciasto z mąką gryczaną







To ciasto jest bezglutenowe (choć wiem, że w proszkach do pieczenia zawsze jest trochę mąki, ale można go zastąpić 2 łyżkami cytryny plus pół łyżeczki sody oczyszczonej). Ciasto jest bardzo szybkie, a gryka nadaje mu ciekawego posmaku.Użyjcie najlepszego dżemu jaki macie, najlepiej domowego. Musi być kwaskowaty czarna porzeczka lub wiśnie, może truskawki z agrestem?

Przepis pochodzi od Anny del Conte The Classic Food of Northern Italy i bardzo polecam tę książkę. Można tu znaleźć nieskomplikowane przepisy na prawdziwie włoskie specjały. Poza tym można ją bardzo tanio kupić, bo jest stara ;) Sięgnąłem po tę autorkę i jej książki, bo Nigella Lawson ciągle się powołuje na Del Conte jako specjalistkę od włoskiej kuchni i tu niespodzianka.  Nigella wzięła (?) od del Conte  takie potrawy jak ciasto marchewkowe, pasta z sosem orzechowym, sos anchois, chicken alla cacciatore, pasta z grzybami tymiankiem i cytryną, risotto cytrynowe, czarne risotto, ricotta pancakes itd.  Tak przy okazji sławny chocolate cloud cake pochodzi z olbrzymiej książki Richarda Saxa pod tytułem Classic Home Desserts; książkę polecam. No cóż z drugiej strony, gdyby nie Nigella, może tych potraw byśmy jednak nie poznali? 


Składniki

125g migdałów bez skórki, lekko podpieczonych, zmielonych
125g cukru
125g miękkiego masła
3 jajka białka i żółtka osobno
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
2 szczypty cynamonu
125g mąki gryczanej (można kaszę zmielić w młynku do kawy)
350g dżemu z czarnej porzeczki lub konfitur z wiśni
cukier puder do posypania


75g masła ubijamy z masłem. Następnie dodajemy migdały, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i skórkę z cytryny.  Ubijamy białka z pozostałym cukrem na sztywno i dodajemy do masy z masłem, mieszamy. Ciasto wylewamy  do tortownicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto roimy na pół  i przekładamy dżemem. Posypujemy cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Mmm. Kocham włoskie przepisy na ciasta, a gryczanego chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez ono musi byc pyszne! Bardzo lubie ciasta z dodatkiem mielonych migdalow.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe to ciacho ! No i ta mąka gryczana, super. Chętnie bym skosztowała, lubię takie nowości. Fajnie przełożone dżemem:)

    Pozdrowienia serdeczne:)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło z masłem? Z treści dalszej rozumiem, ubijamy połowę cukru z całym masłem, czy tak?

    OdpowiedzUsuń