niedziela, 23 maja 2010

zupa pomarańczowo - marchewkowa






Ta zupa jest połączeniem wiosny i zimy, bo zawiera w sobie młode marchewki oraz sok i skórkę pomarańczy, a pomarańcze najlepsze są w zimie. Jest też rozgrzewająca więc najlepsza jest na chłodną wiosnę, czyli taką jaką mamy teraz.

Składniki

1 udo z kurczaka
4 duże marchewki
3 ziemniaki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół małego selera
2 szklanki soku pomarańczowego
skórka z jednej pomarańczy
zielona pietruszka
sól
pieprz
1 mała papryczka chili
5 cm imbiru
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
100 ml kwaśnej śmietany


Najpierw gotujemy bulion z kurczaka z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i soli. Kurczaka gotujemy do miękkości, a następnie wyjmujemy go z bulionu i dodajemy warzywa (ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, seler) oraz skórkę z pomarańczy i pokrojoną w kostkę chilli. Soli oraz pieprzymy. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy zupę solą, pieprzem oraz  startym imbirem. Dodajemy śmietanę (tak żeby się nie zważyła, czyli hartujemy ją gorącą zupą w osobnym naczyniu), która połączy smaki i doda zupie gładkości. Na końcu dodajemy zieloną pietruszkę.

zupa pomarańczowo - marchewkowa


0 komentarze:

Prześlij komentarz