wtorek, 29 czerwca 2010

Kruche bułeczki na śniadanie na sodzie (scones)






Jeśli on/ona lubią długie śniadania na słodko, mają akurat imieniny, a Ty czujesz się zobowiązany ;), to ten przepis, to dobre rozwiązanie. Można oczywiście zrobić racuchy, naleśniki albo gofry, tyle, że gofry i naleśniki robi się długo, a racuchy chyba za ciężkie. Poza tym dużo sprzątania. Te bułeczki to właściwe skrzyżowanie między bułeczkami a kruchymi ciasteczkami, są lekko słodkie i bardzo kruche. Najlepiej nadają się na pretekst do jedzenia konfitury. Z wdzięczności on lub ona pójdą wam po mleko, jeśli zrobi się wam cokolwiek za słodko.


Przepis

250g mąki
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
180 ml maślanki, jogurtu lub kwaśnego mleka
garść namoczonych rodzynek i/lub żurawiny

Mieszamy suche składniki. Dodajemy maśło i rozcieramy je z mąką palcami, tak żeby mieszanina za bardzo nam się nie rozgrzała. Powinniśmy otrzymać coś w rodzaju mokrego piasku. Dodajemy rodzynki i/lub żurawinę oraz np. maślankę. Mieszamy wszystko krótko, żęby nam powstało dość wilgotne, luźne ciasto. Wykładamy je na posypany mąką blat kuchenny. Opruszamy mąką rękę i "wygniatamy" ciasto mniej więcej na grubość 1,5 cm. Wykrawamy kółka szklanką i przenosimy ciastka na wyłożną papierem do pieczenia blachę. Ciasto będzie luźne ale nie ma co się tym przejmować. Pieczemy ciastka przez około 20 min. w temperaturze 200 stopni.



0 komentarze:

Prześlij komentarz