niedziela, 20 czerwca 2010

Pilaw (Pilaf) z kurczakiem, rodzynkami i chili na szybko





Jest to bardzo dobre danie z ryżu; bardzo aromatyczne a przy tym szybkie. Można potem powiedzieć gościom, że było strasznie pracochłonne, zajęło masę czasu a teraz mnie chwalcie. Szybkość tego dania polega na tym, że zanim ryż wyląduje na patelni z resztą składników, musimy go podgotować w osolonej wodzie. co wybitnie skraca czas "siedzenia" w kuchni. Danie niestety nie moje. W oryginale nazywa się Chicken Biryani i można go znaleźć tu. Autorka Sri Owen pisze, że biryanis, jeśli chodzi o ich pochodzenie, są indyjskie ale ten szybki przepis wykazuje wyraźne wpływy indonezyjskie. Przytaczam ten opis niejako z obowiązku, bo sam nie byłbym w stanie wyczuć różnicy między jedną a drugą kuchnią. W każdym razie, danie nadaje się na  obiad, kiedy mamy ochotę na coś dobrego ale nie chce nam się robić nic wymagającego długiego czasu gotowania w typie comfort food. Tym bardziej, jeśli nas pocieszać nie trzeba.


Składniki


300g ryżu na risotto typu arborio
500g mięsa z udek kurczaka pokrojonego na plasterki
2 łyżki oliwy
2 małe cebule pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
korzeń imbiru 5 cm, obrany
pół papryczki chili
pół łyżki mielonego kuminu
1 łyżka mielonej kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
170 ml jogurtu naturalnego
dwie garście rodzynek
sól, pieprz
zielona pietruszka
100g migdałów ewentualnie

Ryż płuczemy, doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku, solimy i gotujemy ryż 8 minut. Ryż odcedzamy i odstawiamy. Miksujemy, najlepiej w małym blenderze, czosnek z imbirem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebule, chilli, imbir oraz czosnek i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy paski kurczaka i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy zmielone przyprawy oraz jogurt. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy rodzynki, solimy oraz pieprzymy. Na kurczaka z przyprawami wykładamy podgotowany ryż. Patelnię przykrywamy folią aluminiową a potem szczelnie pokrywką. Danie gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, wyłączamy płomień i zostawiamy patelnię w spokoju przez kolejne 5 minut. Pilaw odkrywamy, pieprzymy i solimy do smaku. Na końcu posypujemy zieloną pietruszką i ewentualnie migdałami.




0 komentarze:

Prześlij komentarz