poniedziałek, 14 czerwca 2010

Rolada truskawkowa z czekoladowym musem





Truskawki można jeść tak po prostu, jeśli są naprawdę dobre i nie potrzebny do nich szampan, zielony pieprz czy też ocet balsamico. Jeśli jednak kupimy truskawki, które nie są na tyle dobre, żeby jeść je ot tak w sposób niezobowiązujący, zawsze można zrobić z nich deser. A niedziela ku temu sprzyja.


Ciasto


6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki

Białka ubić prawie na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie z masą jajeczną. Formę ( ja mam akurat 35x35) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciasto wlać do formy, wyrównać i piec w piekarniku ok. 15-20 min. Uważać, żeby nie przypalić, w przeciwnym razie ciasto na bokach stwardnieje i będzie trudno je zwinąć. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu, ciasto wyłożyć na sciereczkę posypaną cukrem. Zdjąć z ciasta papier do pieczenia i lekko je zwinąć. Jeśli trochę nam popęka na brzegach, nie ma się czym przejmować. Jeśli zależy nam na wyglądzie zawsze popękane kawałki z przodu oraz z tyłu mozna odkroić. Poza tym mus wszystko zamaskuje. Ciasto wystudzić.




Mus czekoladowy z truskawkami

200 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki cukru
400 ml śmietanki 30%
300 g truskawek

200 ml śmietanki zagotować z 2-3 łyżkami cukru. Czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącą śmietanką z cukrem. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Poczekać aż ganache (tak się nazywa połączenie czekolady ze śmietanką) zgęstnieje. Ubić pozostałą śmietankę z 1 łyżką cukru. Wystudzoną czekoladę wymieszać z ubitą śmietanką. Odłożyć 1/3 masy a do reszty dodać pokrojone na kawałki truskawki. Jeśli masa jest zbyt rzadka wstawić ją na 15 min. do zamrażalnika. Czekolada szybciej zacznie gęstnieć w ten sposób. Roladę posmarować musem i zawinąć. Udekorować pozostałą 1/3 masy czekoladowej. Jeśli nie uznamyy tego za zbyt kiczowate, na wierzch dajemy truskawki w całości lub pokrojone.





0 komentarze:

Prześlij komentarz