poniedziałek, 12 lipca 2010

Quiche z porami






Dzisiaj będzie bardzo krótko. Po pierwsze jestem w Budapeszcie i jestem strasznie zajęty, a po drugie jest strasznie gorąco a chyba w tym mieście jeszcze bardziej niż w Polsce. Quiche jest potrawą typowo francuską. Na wierzch ciasta można nałożyć inne warzywa a więc można też go zrobic w zimie, także dlatego, że pory w zimie to prawdziwy rarystas. Quiche może być na cieście kruchym, drożdżowym albo francuskim. Ten będzie na drożdżowym, ponieważ nie lubię ani francuskiego ani drożdżowego. Danie bardzo dobre na kolację do wina białego albo na lekki lunch, bo danie jest naprawdę lekkie.



Ciasto

łyżeczka drożdży
pół łyżeczki soli
4 jajka
100 g masła
400 g mąki
6 łyżek mleka

Robimy rozczyn z drożdży, jajek oraz mleka. Odstawiamy na ok. 20 minut. Dodajemy roztopione masło oraz mąkę i wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić. ciasto powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godzin. Następnie ciastem wyklejamy tortownicę o średnicy 26 cm włącznie z bokami. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie
3 pory, białe części plus trochę zielonych
pół szklanki wody
3 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bazylia
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
pokruszony ser z niebieską pleśnią

Kroimy pory i wkładamy je do rondla razem z wodą i masłem. Dusimy aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Jeśli wydadzą wam się pory zbyt słodkie, możecie dodać trochę soku z cytryny. Mieszamy śmietanke, jajka oraz pokruszony ser. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i odrobiną skórki cytrynowej. Wykładamy pory na ciasto i przykrywamy je masą serowo - jajeczną. Na wierzch dajemy bazylię. Pieczemy w piekarniku przez około 30 min w temperaturze 180 stopni.


0 komentarze:

Prześlij komentarz