niedziela, 1 sierpnia 2010

Ciasto drożdżowe z malinami




To jest przepis definitywnie na lato, a poza tym jest naprawdę szybki. Więc jeśli macie maliny albo nawet inne owoce, to możecie je użyć i zrobić ciasto na przykład na niedzielę. Wygląd ma wybitnie rustykalny więc pasuje na wszelkie pikniki oraz długie sierpniowe obiady w ogrodzie, jesli się go ma. Ciasto rośnie szybko, wiec nie jest to przedsięwzięcie na dwa dni. Proporcje na 12 osób plus dokładki. Forma najlepiej tortowa, ciasto przypomina wtedy tartę, ok 30-32 cm.


Ciasto drożdżowe


250ml mleka
150g masła
4 łyżki cukru
30g drożdży
500g mąki
3 jajka
szczypta soli
100g migdałów posiekanych
duża garść rodzynków
płatki migdałowe do posypania


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Mleko mieszamy z cukrem, dodajemy masło i podgrzewamy aż masło się rozpuści. Miksturę wystudzić i dodać drożdże. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do mąki dodajemy sól, 3 jajka oraz mieszaninę z drożdżami plus migdały posiekane i namoczone rodzynki. Wyrabiamy ok. 5 minut. Jeśli ciasto wyda się wam za rzadkie, możecie dodać jeszcze mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5 godz. do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto do formy. Na ciasto wykładamy maliny, które przygotowujemy w następujący sposób:


Maliny

500g malin
cukier do smaku
trochę soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Maliny wkładamy do szerokiego rondla, dodajemy cukier, sok z cytryny i wszystko  smażymy dopóki sok z malin prawie wyparuje. Doadajemy mąkę rozpuszczoną w odrobinie wody i maliny jeszcze bardziej zagęszczamy.




Na ciasto wykładamy wystudzone maliny tak, żeby pozostał 2 centymetrowy wolny pas ciasta. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia  na ok. 45 minut. Posypujemy ciasto płatkami migdałowymi i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Jemy mniej więcej wystudzone.



0 komentarze:

Prześlij komentarz