wtorek, 10 sierpnia 2010

Dżem malinowo - różany



 


Jak podkręcić dżem malinowy? Można na przykład dodać do niego konfiturę z płatków róży, coś wspaniałego. Ważne, żeby z różą jednak nie przesadzić. Nikt przecież nie lubi jeść dżemu, który przypomina zapachem jakieś kiczowate perfumy. Dżem wyszedł wyśmienity, a próbowanie odbyło się w towarzystwie naleśników, lodów krówkowych i bitej smietany. Do dżemu z malin należy dodać pektynę z jabłek w przeciwnym wypadku nie zgęstnieje. Z podanych proporcji otrzymamy ok 1200ml dżemu.

Przepis

1 kg malin
800g cukru
sok z połowy cytryny
20g pektyny
220g konfitury różanej

Maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy je  i dodajemy do nich pektynę. Gotujemy 5 minut. Następnie do gorącego dżemu wyciskamy sok z płowy cytryny i  dodajemy konfiturę z płatków róży. Dżem nalewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.

Powyżej na zdjęciu dżem z malin w towarzystwie naleśników, lodów i bitej śmietany.


0 komentarze:

Prześlij komentarz