wtorek, 17 sierpnia 2010

Makaron z cukinią, cytryną i tymiankiem





To drugi wpis z cyklu: Co zrobić z cukinią? Tym razem cukinia z makaronem. Problem czasami polega na tym, że cukinia w makaronie nie powinna być, wybaczcie słowo, flakowata tj. nie powinna być surowa a jednak jeszcze chrupiąca. Inaczej nam się rozejdzie w daniu na wszystkie strony, a poza tym jeśli nie wyczujemy pod zębem czegoś chrupiącego, danie nie będzie miało charakteru. No i pamiętajmy, że to my powinniśmy czekać na makaron a nie odwrotnie. Ostatecznie to makaron jest najważniejszy a nie sos. Kiedyś byłem w restauracji, przyznaję, niezbyt dobrej, gdzie podano mi makaron zdecydowanie nie al dente. Na moją uwagą, że dzięki temu makaron jest niezjadliwy, kelnerka odpowiedziała, że sosy robią na poczekaniu (a to ci dopiero) a ugotowany makaron po prostu leży cały czas w gorącej wodzie i czeka na klientów. Jak widać tamtejszy kucharz nie znał się na rzeczy.


2 średnie cukinie
100ml smietanki
ser z niebieską pleśnią
sok i skórka z jednej cytryny
pieprz
sól
tymianek
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku



Smażymy cebulę z czosnkiem na oliwie ze szczyptą soli tak, żeby jedynie się zeszkliła. Dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki trochę więcej soli i pieprzu i dużo tymianku. Smażymy wszystko na ostrym ogniu tak długo, żeby cukinia była jak wyżej czyli  nie surowa ale jeszcze krucha. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Śmietankę mieszmy z pokruszonum serem, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną skórki cytrynowej. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy go najpierw z sosem śmietanowym aż  ser zacznie się rozpuszczać a następnie dodajemy smażoną cukinię. Jeśli mamy, posypujemy wszystko parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz