niedziela, 8 sierpnia 2010

Tarta z gruszkami, niebieskim serem i orzechami włoskimi



 


Gruszki na słono z serem pleśniowym wydają się nie do pomyślenia, ale tak naprawdę jest to klasyka, w której wszystko się dobrze komponuje. Gruszkowa "owocowość", słony ser i  orzechy nadające tarcie dymny posmak. Najlepsze są gruszki niezbyt soczyste, wtedy nie wycieknie z nich dużo soku, oraz nie bardzo słodkie. Ser może być rozmaity pod warunkiem, że będzie miał niebieską pleśń, bo gwarantuje to potrzebną ostrość. Ser typu camembert się nie nadaje. Klasyczna tarta pieczona jest na francuskim cieście ale ja go nie lubię; uważam, że drożdżowe jest lepsze.

Wykorzystujemy ciasto z tego przepisu. Dodajemy jedynie łyżeczkę tymianku, a zamiast masła używamy 8 łyżek oliwy.


Nadzienie

3 średnie gruszki
200g sera pleśniowego niebieskiego
1 średnia czerwona cebula
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka tymianku
pieprz

Gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy na kawałki, cebulę na cienkie plasterki, orzechy rozbijamy na mniejsze kawałki. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy ciastem, nakładamy nadzienie w kolejności gruszki (posypujemy je pieprzem), ser, cebula, tymianek oraz orzechy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.



0 komentarze:

Prześlij komentarz