poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Tarta migdałowa z jagodami / borówkami




Jest to tarta, w której właściwie można wykorzystać jakiekolwiek owoce, a migdały świetnie podkreślą ich smak. Według mnie wygląda ona jesiennie, takie małe co nie co na jesienne popołudnie, słoneczne ale już wietrzne a pod wieczór z mgłami i temperaturą poniżej 10 stopni, a to już niedługo. W tym przepisie idę na łatwiznę, ponieważ wykorzystuję w nim kruche ciasto według przepisu z kuchni.tv Lubię ten przepis, bo nie wymaga on użycia zimnego masła i szybkiego mieszania go z mąką. Zamiast tego stosujemy metodę ubijania masła z cukrem i żółtkami a dopiero potem dodajemy mąkę.

Ciasto
1 szklanka masła o temperaturze pokojowej (225g)
1/3 szklanki cukru (75g)
4 żółtka
2 szklanki mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę. Dolewać po jednym żółtku, mieszając. Przesiać mąkę i sól, dosypać do masła. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, uformować krąg i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości około pół centymetra. Wyłożyć ciastem formę najlepiej tortownicę o średnicy 24 cm. Schładzać ciasto w foremce przez 20 minut. Nakłuć widelcem i piec przez 18-20 minut. Schłodzić.


Nadzienie
0,5 litra jagód / borówek
1 cytryna
125g mielonych migdałów i cukru
pół szklanki cukru
1 łyżka mąki
migdały krojone
2 jajka
3 łyżki masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jagody dokładnie płuczemy, zostawiamy garść do dekoracji  i wrzucamy je do rondla z sokiem i skórką z cytryny, dodajemy pół szklanki cukru oraz  trochę wody. Podgrzewamy a następnie smażymy aż owoce zgęstnieją, następnie dodajemy mąkę ziemniaczną i mieszamy dopóki wszystko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy frangipane (masa z migdałów używana do pieczenia tart). Roztapiamy masło i studzimy. Dodajemy jajka, cukier, mielone migdały oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko mieszamy. Na podpieczoną tartę wykładamy masę migdałową, a następnie wykładamy smażone jagody. Posypujemy wszystko grubo krojomymi migdałami. Pieczemy pół godziny w 180 stopni celsjusza. Jeśli ciasto po bokach zacznie nam się za bardzo rumienić, przykrywamy je folią aluminiową. Kroimy po wystudzeniu.




0 komentarze:

Prześlij komentarz