piątek, 5 listopada 2010

Babka drożdżowa zaparzana





To pierwszy wpis w ramach akcji "Gotujemy po polsku", której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Wybrałem babkę drożdżową i gdyby ktoś miał wątpliwości, czy jest ona rzeczywiście "po polsku", wystarczy ten przepis porównać z przepisem na babkę "po francusku" czyli z brioszą. Babka polska, w tym wypadku zaparzana, rośnie krócej, bo ma w sobie więcej drożdży, zawiera jedynie żółtka oraz roztopione a nie miękkie masło. Z drugiej strony babka zaparzana jest równie delikatna i wilgotna jak briosza, ponieważ zawiera w sobie dużo wody, którą można dodać jedynie zaparzając mąkę; w ten sposób ciasto nie jest zbyt rzadkie. Zaparzanie mąki powoduje, że baka jest bardziej wilgotna i tak szybko nie wysycha.

Składniki

170g mąki + 340g mąki + 1łyżka mąki
200ml gorącego mleka + 2-3 łyżki mleka ciepłego
70g drożdży
150g cukru
10 żółtek
150g masła roztopionego
rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa




Bardzo gorący mlekiem zaparzyć 170g mąki tak, żeby nie powstały żadne grudki. Wystudzić. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka (2-3 łyżki), dodać łyżkę mąki, szczyptę cukru i odstawić na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Żółtka ubić z cukrem do białości. Rozczyn, zaparzoną mąkę plus 340g mąki, żółtka oraz bakalie wymieszać. Ciasto wyrabiać 10 minut a następnie dodać roztopine masło. Wyrabiać jescze 10 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Następnie przełożyć babkę do formy babkowej z kominem (posmarowaną masłem i wysypaną mąką) i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 45 minut. Babkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 40-50 minut.




0 komentarze:

Prześlij komentarz