poniedziałek, 22 listopada 2010

Jesienny kuskus do kurczaka



Zdjęcie z  pieczonym czosnkiem



W nawiązaniu do kolorów na zdjęciu Nigella Lawson powiedziałaby zapewne, że kuskus wygląda jak wysadzany szlachetnymi kamieniami. My jednak nie będziemy zapuszczać się w tak wydumane porównania. Ten kuskus jest na jesień, na zimę i na cały rok ale teraz szczególnie mamy ochotę na jedzenie, które wygląda tak, że wraca do nas życie. Najlepszy jest do kurczaka smażonego z dodatkiem cytryny, czosnku i masła. Można też ten kuskus wymieszać z pieczonym lub grillowanym kurczakiem. Danie na 4 osoby.

250g kuskus
ok. 300ml bulionu
suszone owoce razem 150g  (morele, rodzynki, żurawina)
50g migdałów uprażonych
zielona pietruszka
2 upieczone papryki bez skórki, pokrojone
sól
pieprz
2 łyżeczki garam masali
sok z cytryny



Suszone owoce moczymy aż będą miękkie. Morele następnie kroimy w paski. Wszystkie składniki (zostawiamy trochę pietruszki i migdałów do przybrania) poza bulionem mieszamy razem. Zalewamy wszystko gorącym bulionem i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Następnie doprawiamy do smaku. Skrapiamy jeszcze cytryną.


0 komentarze:

Prześlij komentarz