wtorek, 23 listopada 2010

Rolada dyniowa z białą czekoladą, pistacjami i cointreau




!

Rolady z bitą śmietaną to klasyka. Dlaczego taką właśnie, pyszną, aromatycznie cytrusową roladą nie osłodzić sobie długich, listopadowych wieczorów? Lekka, wyśmienita i o wiele prostrza do zrobienia, niż wielu sądzi, ozdobiona kandyzowaną pigwą, rolada dla prawdziwych łasuchów. Dodatek dyni powoduje, że ciasto jest bardziej miękkie i lepiej się zwija. Zapraszam. Akcja "Cytrusowy tydzień" organizowana przez Palce Lizać.

SKŁADNIKI:

Ciasto

3 jajka
3/4 szklanki mąki plus 2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki pure z dyni
3/4 szklanki cukru


Krem

60ml cointreau
320ml śmietanki 30%
200g rozpuszczonej białej czekolady
100g pistacji, pokruszonych
50g cukru
dżem pomarańczowy


PRZEPIS

Robimy ciasto. Białka uijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku a następnie składniki sypkie. Mieszamy i wylewamy ciasto na foremkę o wielkości 35 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez mniej więcej 12 minut. Ciasto wykładamy na sciereczkę posypaną cukrem pudrem, zdzieramy papier do pieczenia i lekko zwijamy ciasto (koniecznie jeszcze ciepłe). Odstawiamy do wystudzenia.
Robimy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy cointreau. Następnie dodajemy roztopioną i wystudzoną białą czekoladę oraz pistacje. Krem odstawiamy do stężenia, będzie się nam lepiej smarował a rolada będzie bardziej ścisła. Smarujemy ciasto dżemem pomarańczowym a następnie kremem. Zawijamy roladę i ozdabiamy ją kremem, pisatacjami oraz kandyzowanymi pomarańczami (u mnie kandyzowana pigwa).


0 komentarze:

Prześlij komentarz