niedziela, 21 listopada 2010

Sałatka z buraków, sera pleśniowego i karmelizowanych orzechów






Buraki są nieznośne w kuchni, zabarwią wszystko, co będzie w pobliżu. Podobno na przyjęciach noblowskich nie podaje się buraków i jagód, bo barwią wszystko dookoła. Za to sałatki z buraka są niezrównane, tylko trzeba go ożenić z czymś, co jest zdecydowane w smaku np z serem pleśniowym albo orzechami w karmelu. Słodycz trzeba jednak złamać cytryną, limonką lub octem. Jeśli danie z buraków ma być obiadem, musimy podać je z czymś konkretnym na przykład z kaszą jęczmienną. Przepis ukazuje się także w cyklu "Jedzmy kasze" zorganizowanego przez bloga przystole. Potrawa nadaje się  na porządny obiad dla dwóch osób.


Składniki

100g kaszy jęczmiennej ugotowane z solą, ciepłej
100g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
pół cebuli namoczonej w soku z pół limonki
świeża bazylia
sól
pieprz
4 średnie buraki ugotowane, pozbawione skórki i pokrojone w kostkę
sok z pół limonki

Orzechy

100g orzechów włoskich
3 łyżki miodu płynnego
szczypta soli, pieprzu i pieprzu cayenne


Przygotowujemy orzechy. Miód mieszamy z przyprawami i obtaczamy w nim orzechy. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w 150 stopniach przez 5 minut. Wyciągamy, studzimy.

Kaszę doprawiamy solą, pieprzem i cebulą namoczoną w limonce.  Dodajemy połowę sera pleśniowego. Na talerz wykładamy kaszę, posypujemy burakami, pozostałym serem i orzechami włoskimi. Wyciskami na górę sok z połowy limonki i dekorujemy bazylią.


0 komentarze:

Prześlij komentarz