czwartek, 25 listopada 2010

Wiejskie bułeczki - wariacje na temat (śniadanie)





To mój pierwszy cytat z innego bloga; tak się składa, że z bloga Przystole, gdzie jakiś czas temu znalazłem dobry przepis na szybkie bułki, które można doprawiać, jak nam się żywnie podoba. W oryginale z serem i z boczkiem, u mnie najczęściej z suszonymi pomidorami, boczkiem i oliwkami. Tu podaję przepis, do którego dodałem słonej, węgierskiej pasty paprykowej, która nadaje smak i ładny kolor. Ważne, żeby nie starać się zrobić tych bułek takich zbyt ładnych i akuratnych. Ciasto można łatwo "przerobić" i będzie twarde. Jeśli nam się klei za bardzo, zmoczmy ręce wodą. Przepis różni się trochę od oryginału, możecie porównać klikając na powyższy link. Najlepsze są te bułki jeszcze ciepłe z gorgonzolą.

Składniki

3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
bazylia, oregano, pieprz
pół łyżeczki sody
80ml pasty paprykowej
200ml maślanki
50g boczku pokrojonego
sparzony i pokrojony w talarki por (biała część)
suszone pomidory (ile chcecie, nigdy za dużo)

50ml oliwy
1 jajko


Suche składniki mieszamy. Mokre składniki mieszamy z boczkiem, porem i pomidorami. Mokre dodajemy do suchych mieszamy i formujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut.


0 komentarze:

Prześlij komentarz