wtorek, 30 listopada 2010

Spaghetti razowe z oliwkami, papryką grillowaną i gorgonzolą




Makaron razowy potrzebuje mocnych dodatków, bo sam ma bardzo mocny i charakterystyczny smak. W tym wydaniu szybko się robi (10 minut, tyle ile się spaghetti gotuje) i jest bardzo dobry. Przepis na 2 osoby. Jeśli nie macie oliwy czosnkowej, usmażcie na oliwie ząbek czosnku. Czosnek wyrzućcie, a oliwę użyjcie do makaronu.

250g makaronu suchego ugotowanego al dente
100g gorgonzoli
100ml śmietanki 30%
papryka grillowana w oleju
oliwki czarne
oliwa czosnkowa
zielona pietruszka (akurat nie miałem)
trochę soku z cytryny

Większość sera rozpuszczamy w śmietance. Do ugotowanego makaronu dodajemy ser, oliwki, paprykę grillowaną oraz sos serowy. Skrapiamy cytryną, polewamy oliwą czosnkową,  na końcu dodajemy zieloną pietruszkę oraz resztę sera.


0 komentarze:

Prześlij komentarz