wtorek, 14 grudnia 2010

Łosoś i makaron




Przepis bardzo prosty, zrobicie go w 10 minut. Łączy ze sobą klasyczne dodatki do łososia (cytryna, koper, serek śmietankowy) w konkretnym daniu obiadowym. Zatem, jeśli lubicie klasyczne przystawki z łososia, spróbujcie tych smaków z makaronem. Nie pożałujecie.

  • 200g łososia wędzonego skropionego cytryną
  • 350g makaronu
  • 1 por (biała plus trochę zielonej części)
  • pół puszki kukurydzy
  • koper (dużo)
  • 100-150g serek śmietankowy
  • chrzan
  • sól
  • pieprz


Makaron gotujemy al dente. Koper kroimy. Odcedzamy makaron (zostawiamy sobie trochę wody z gotowania). Dodajemy do makaronu serek śmietankowy, mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników poza przyprawami. Jeśli makaron jest zbyt gęsty dodajemy trochę wody, która nam została. Solimy ostrożnie (łosoś jest słony), pieprzymy i dodajemy chrzan, ale ostrożnie. Nie powinien zdominować całej potrawy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz