U mnie tarty, szczególnie te wytrawne, są najczęściej na cieście drożdżowym. Wolę się wgryźć w taką bułkę niż w cienkie ciasto, którego jest po prostu mało i nie jest puchate. Tarta bardzo szybka, ciasto drożdżowe typu briosza na sposób ekspresowy pochodzi z książki Elizabeth David French Provincial Cooking. U Dawid stanowi także podstawę quiche'u oraz można w nim upiec białą kiełbasę. Jadłem, pyszna.
Ciasto
- łyżeczka drożdży świeżych
- 260g mąki
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- 75g masła (bardzo miękkie ale nie oleiste)
Drożdże mieszamy z mlekiem, odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 2 godziny do rośnięcia. Ciastem wylepiamy 28cm tortownicę. Pozostawiamy podwyższony brzeg.
Nadzienie
- 300g wędzonego łososia skropionego cytryną i wymieszanego z dużą ilością kopru
- 3 średnie fenkuły
- 1 cebula
- 4 pietruszki
- 5 łyżek oliwy plus 2 łyżki miodu
- 5 średnich pietruszek
- sól
- pieprz
- 75ml śmietany
- 3 jajka
- 100g sera niebieskiego pleśniowego pokruszonego
Cebulę szklimy na oleju, następnie dodajemy fenkuł pokrojony w cienkie piórka. Smażymy przez 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Mieszamy oliwę, miód oraz sól i pieprz. W tej mieszaninie obtaczamy pietruszki i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na cieście układamy fenkuł z cebulą, pieczoną pietruszkę oraz łososia. Odstawiamy tartę do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie polewamy tartę sosem (jajka plus śmietanka, sól, pieprz) i posypujemy pokruszonym serem. Pieczemy tare w piekarnku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz