piątek, 17 grudnia 2010

Tarta z fenkułem, łososiem i karmelizowaną pietruszką na brioszy





U mnie tarty, szczególnie te wytrawne, są najczęściej na cieście drożdżowym. Wolę się wgryźć w taką bułkę niż w cienkie ciasto, którego jest po prostu mało i  nie jest puchate. Tarta bardzo szybka, ciasto drożdżowe typu briosza na sposób ekspresowy pochodzi z książki Elizabeth David French Provincial Cooking. U Dawid stanowi także podstawę quiche'u oraz  można w nim upiec białą kiełbasę. Jadłem, pyszna.


Ciasto
  • łyżeczka drożdży świeżych
  • 260g mąki
  • 3 łyżki  mleka
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 75g masła (bardzo miękkie ale nie oleiste)


Drożdże mieszamy z mlekiem, odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 2 godziny do rośnięcia. Ciastem wylepiamy 28cm tortownicę. Pozostawiamy podwyższony brzeg.

Nadzienie

  • 300g wędzonego łososia skropionego cytryną i wymieszanego z dużą ilością kopru
  • 3 średnie fenkuły
  • 1 cebula
  • 4 pietruszki
  • 5 łyżek oliwy plus 2 łyżki miodu
  • 5 średnich pietruszek
  • sól
  • pieprz
  • 75ml śmietany
  • 3 jajka
  • 100g sera niebieskiego pleśniowego pokruszonego


Cebulę szklimy na oleju, następnie dodajemy fenkuł pokrojony w cienkie piórka. Smażymy przez 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Mieszamy oliwę, miód oraz sól i pieprz. W tej mieszaninie obtaczamy pietruszki i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na cieście układamy fenkuł z cebulą, pieczoną pietruszkę oraz łososia. Odstawiamy tartę do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie polewamy tartę sosem (jajka plus śmietanka, sól, pieprz) i posypujemy pokruszonym serem. Pieczemy tare w piekarnku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.


0 komentarze:

Prześlij komentarz