sobota, 11 grudnia 2010

Risotto z dynią



 


Risotto nie jest trudno zrobić. Cała sztuka polega na tym, żeby ryż był ugotowany ale nie rozgotowany. Jeśli mamy odpowiedni ryż, nie jest wcale to takie trudne. Jeśli ryż jest twardy, gotujemy go dalej dolewając trochę więcej płynu. Wszystkie dodatki i przyprawy to sprawa uboczna. Ryż nie powinien być suchy, a kremowy i śmietankowy. Do tego przepisu dodałbym jeszcze pieczoną dynię pokrojoną w kostkę, ale ja zamroziłem tylko pure. Trudno. Nie przesadźcie z rozmarynem i tymiankiem. Z tymi ziołami, jeśli są suszone, łatwo przedobrzyć.


  • 500g ryżu na risotto Arborio lub Vialone Nano
  • 350ml dyni
  • 1 litr bulionu
  • 250ml białego wina
  • 2 cebule pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn, tymianek
  • 150g parmezanu
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g masła
  • sok z cytryny


Cebule i czosnek wrzucamy na oliwę, smażymy aż będzie szklista. Dodajemy ryż i smażymy aż będzie lekko przezroczysty. Dodajemy pieprz, rozmaryn i tymianek. Dodajemy wino i dusimy aż ryż go wchłonie. Dolewamy pół litra bulionu i dynię, następnie dusimy wszystko pod przykryciem aż cały prawie cały płyn zostanie wchłonięty (ok. 12 minut). Następnie dodajemy 350ml bulionu i znowu dusimy przez mniej więcej 7 minut. Ryż próbujemy jeśli będzie jeszcze lekko twardawy dodajemy pozostały bulion. Dodajemy śmietankę, masło i parmezan. Ryż pwinien być miękki ale nie rozgotowany. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą i ewentualnie sokiem z cytryny.



0 komentarze:

Prześlij komentarz