środa, 22 grudnia 2010

Rolada z cielęciny z porem, bazylią i orzechami





To jest przepis dla tych, którzy zjedliby mielone mięso ale nie za bardzo mają ochotę na kotlety, pulpety czy też "pieczeń rzymską" Nie robi się bardzo długo a na pewno wygląda lepiej niż pulpet. Przepis (poza orzechami) pochodzi ze świetnej książki Andreasa Viestada Kitchen of Light.


Mięso


  • 900g cielęciny
  • 2 jajka
  • 2 ziemniaki ugotowane i rozgniecione na pure
  • 1/4 szklanki bułki tartej (szklanka 250ml)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 cebula drobno pokrojona



Wszystkie składniki połączyć. Masę odstawić na 1 godzinę.

Farsz


  • 2 pory biała część, pokrojone i blanszowane przez 3 minuty
  • bazylia pokrojona średnio drobno (pół krzaczka z doniczki)
  • garść orzechów włoskich pokrojonych



Masę mięsną wykładamy na stół lub dużą deskę do krojenia zwilżoną wodą. Wilgotnym wałkiem rozwałkowujemy mięso na prostokąt o grubości 2,5 cm. Na mięso wykładamy nadzienie z  bazylii, orzechów i porów. Mięso z nadzieniem kroimy wzdłuż dłuższego boku na połowę. Zwijamy pierwszą połowę w roladę pomagając sobie szerokim nożem. Roladę dzielimy na 4 części i przenosimy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać  w piekarniku. Na dno nalewamy odrobinę oliwy. Wkładamy rolady do piekarnika na 20 minut nastawionego na 180 stopni. Następnie włączamy grill i rumienimy rolady przez 5 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią mięsa. Jeśli macie duże naczynie do zapiekania możecie upiec wszystkie roaldy na raz.


0 komentarze:

Prześlij komentarz