środa, 12 stycznia 2011

Chili con carne Nigellii




To dobre danie, kiedy chcecie nakarmić tłum ludzi a dodatkowo właściwie samo się robi. trzeba być tylko cierpliwym. bo gotuje się długo. Przepis możecie dzielić na dwa lub cztery, bo przepis jest skrojony dla pułku wojska. Na 6-8 osób wystarczy połowa. Radzę Wam jednak zmniejszyć ilość ciasta kukurydzianego dwa razy więcej niż chili (jeśli ilość chili zmniejszacie o połowę, ilość ciasta zmniejszacie cztery razy), bo zbyt duża ilość ciasta "wyciąga" sos z mięsa i danie staje się zbyt suche. Nie wiem także, po co w cieście jest taka duża ilość proszku do pieczenia. Jestem pewny , że wystarczy połowa. Przepis pochodzi od N. Lawson.



  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 5 nasion kardamonu, zmiażdżonych
  • 2 czerwone papryki
  • 1,5kg mielonej wołowiny
  • 4x400g puszki pokrojonych pomidorów
  • 8 łyżek keczupu
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego
  • 250ml wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2x400g puszki czerwonej fasoli
  • - na chleb kukurydziany
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 650g mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 750ml maślanki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 150g sera Cheddar, grubo startego



Cebule kroimy, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy chili, kolendrę, kmin i kardamon. Smażymy przez chwilę i dodajemy paprykę oraz mięso. Smażymy wszystko razem, aż mięso straci swój różowy kolor. Dodajemy pomidory, ketchup, fasolę, przecier pomidorowy i wodę. Kiedy  zacznie się gotować, dodajemy kakao. Gotujemy chili na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny. Robimy ciasto. Składniki ciasta oprócz sera mieszamy. Ciasto wylewamy na chili, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut.


0 komentarze:

Prześlij komentarz