niedziela, 9 stycznia 2011

Sałatka z winogronami, kurczakiem i migdałami




Sałatka prosta, oryginalna i niskokaloryczna. Wiem, że z majonezem, ale, jeśli komuś to przeszkadza, może dać więcej jogurtu. Pestkowanie winogron może jest żmudne ale aż tak długo nie trwa, najlepiej zatrudnijcie kogoś do tego;)



Składniki

  • 600g mięsa z kurczaka (piersi lub mięso z uda)
  • olej do smażenia
  • 500g winogron wypestkowanych
  • 150g migdałów w płatkach uprażonych lekko na patelni
  • 6 łyżek majonezu lub więcej
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • zielona pietruszka pokrojona
  • sól, pieprz, sok z cytryny



Kurczaka kroimy na drobne kawałeczki solimy i pieprzymy. Smażymy kawałki kurczaka na patelni z olejem do miękkości. Kurczaka odsączamy z tłuszczu i studzimy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Posypujemy jeszcze zieloną pietruszką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz