sobota, 8 stycznia 2011

Marynowana pieczona papryka z mozzarellą i migdałami



 

To świetna przekąska i efektownie wygląda. Nie jest trudno ją zrobić, choć wymaga upieczenia papryki i trochę czasu, bo marynowanie odbywa się przez całą noc. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki z zeszłego roku Ottolenghi (inny przepis z tek książki znajdziecie tu). Parę rzeczy zmieniłem w tej sałatce. Nie dodawałem rukoli, natomiast dodałem prażone migdały, które tutaj bardzo pasują. Wkrótce recenzja książki. Ciągle mam książki do sprzedania, które możecie obejrzeć tu.



Marynata + papryka


  • 2,5 łyżki zielonej pietruszki pokrojonej
  • 2,5 łyżki pokrojonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki octu winnego jabłkowego lub więcej do smaku
  • 80ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 duże papryki czerwone



Składniki marynaty wymieszajcie. Koniecznie spróbujcie, bo powinna mieć zdecydowany smak. Paprykę lekko zgniatamy i smarujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku najlepiej pod grillem 25-30 minut, aż będzie miejscami lekko czarna. Paprykę wyciągamy, wkładamy do naczynia i przykrywamy folią aluminiową. Kiedy papryka lekko wystygnie, zdejmujemy z niej skórę. Nie przejmujcie się, jeśli trochę skóry Wam zostanie. Paprykę dzielimy na dość duże kawałki i zalewamy marynatą, zostawiamy na noc.

Sałatka




  • Marynowana papryka plus trochę marynaty jako sos
  • 75g migdałów uprażonych na patelni
  • zielona pietruszka pokrojona
  • 200g mozzarelli porozrywanej na kawałki



Na dużym talerzu rozkładamy najpierw paprykę, potem mozzarellę. Posypujemy zieloną pietruszką i migdałami oraz polewamy marynatą.






0 komentarze:

Prześlij komentarz