wtorek, 4 stycznia 2011

Sałatka z buraków, fety i kminku





Nie miałem pojęcia, że kminek tak dobrze pasuje do buraków i fety, a pasuje bardzo. Spróbujcie, bo buraki w zimie najlepsze, zdrowe i niskokaloryczne. Nie bójcie się dużej ilości soku z limonki, buraki są przeraźliwie słodkie. Na zdjęciu nie ma pietruszki, bo nie miałem, ale mam nieodparte wrażenie, że bez niej ani rusz.


  • 1000g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę
  • pół opakowania kiełków z rzodkiewek
  • pół cebuli pokrojonej i namoczonej na 20 minut w soku z jednej limonki
  • 100g czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1,5 łyżki uprażonego kminku na patelni
  • pęczek zielonej pietruszki, pokrojonej



Wszystkie składniki łączycie, doprawiacie solą, pieprzem i sokiem z limonki. Voila!


0 komentarze:

Prześlij komentarz