Nie miałem pojęcia, że kminek tak dobrze pasuje do buraków i fety, a pasuje bardzo. Spróbujcie, bo buraki w zimie najlepsze, zdrowe i niskokaloryczne. Nie bójcie się dużej ilości soku z limonki, buraki są przeraźliwie słodkie. Na zdjęciu nie ma pietruszki, bo nie miałem, ale mam nieodparte wrażenie, że bez niej ani rusz.
- 1000g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę
- pół opakowania kiełków z rzodkiewek
- pół cebuli pokrojonej i namoczonej na 20 minut w soku z jednej limonki
- 100g czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1,5 łyżki uprażonego kminku na patelni
- pęczek zielonej pietruszki, pokrojonej
Wszystkie składniki łączycie, doprawiacie solą, pieprzem i sokiem z limonki. Voila!
0 komentarze:
Prześlij komentarz