Czasami gotuję z Kuchni i to jest ten jeden z niewielu przypadków: tarta daktylowa. W tym cieście na uwagę zasługuje najbardziej krem, który bardzo przypomina frangipane (krem z masła, migdałów, jajek i cukru) tyle, że jest o wiele bardziej kremowy dzięki dodatkowi mascarpone. Nie przejmujcie się w przepisie daktylami (autor/autorka przepisu zapomniała dodać, że daktyle trzeba dobrze wymoczyć, w przeciwnym razie podczas pieczenia stają się strasznie suche i dość twarde), bo tę tartę można zrobić z każdych owoców. Smacznego!
Ciasto
Ciasto zróbcie z tego przepisu. Zmniejszcie tylko składniki o połowę. Tarta pasuje na tortownicę o średnicy 24cm.
Krem
- 250g mascarpone
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru pudru
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki mąki
- 100g zmielonych migdałów
- 150g daktyli namoczonych w mocnej herbacie lub rumie
Mieszamy wszystkie składniki poza daktylami. Krem wylewamy na podpieczoną tartę (20 min w temperaturze 180 stopni). Wykładamy na krem daktyle. Tartę pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie zrumieniona.
0 komentarze:
Prześlij komentarz