niedziela, 2 stycznia 2011

Tarta daktylowa z mascarpone




Czasami gotuję z Kuchni i to jest ten jeden z niewielu przypadków: tarta daktylowa. W tym cieście na uwagę zasługuje najbardziej krem, który bardzo przypomina frangipane (krem z masła, migdałów, jajek i cukru) tyle, że jest o wiele bardziej kremowy dzięki dodatkowi mascarpone. Nie przejmujcie się w przepisie daktylami (autor/autorka przepisu zapomniała dodać, że daktyle trzeba dobrze wymoczyć, w przeciwnym razie podczas pieczenia stają się strasznie suche i dość twarde), bo tę tartę można zrobić z każdych owoców. Smacznego!

Ciasto

Ciasto zróbcie z tego przepisu. Zmniejszcie tylko składniki o połowę. Tarta pasuje na tortownicę o średnicy 24cm.

Krem

  • 250g mascarpone
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki mąki
  • 100g zmielonych migdałów
  • 150g daktyli namoczonych w mocnej herbacie lub rumie



Mieszamy wszystkie składniki poza daktylami. Krem wylewamy na podpieczoną tartę (20 min w temperaturze 180 stopni). Wykładamy na krem daktyle. Tartę pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie zrumieniona.


0 komentarze:

Prześlij komentarz