poniedziałek, 14 lutego 2011

Kruche roladki z orzechami, oliwkami i parmezanem




Świetna przystawka o niecodziennym smaku. Oliwki, orzechy oraz parmezan świetnie się komponują. Robi się to danie nadspodziewanie szybko. Jest efektowne i efektywne. Porcja wystarcza na 5-6 osób.

Ciasto

  • 300g mąki
  • 150g masła zimnego
  • 100ml śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • 1 żółtko


Nadzienie

  • 150g oliwek zielonych nadziewanych anchois
  • 100g parmezanu tartego
  • szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • pieprz kolorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego lub pigwowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko do smarowania roladek



Mąkę wymieszać z solą (pół łyżeczki) i posiekać z masłem, aż powstanie nam coś w rodzaju mokrego piasku. Dodać śmietanę oraz żółtko. Wyrobić masę, aż powstanie nam zwarte ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Prażymy orzechy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez mniej więcej 10 minut. Nie możemy ich przypalić, bo będą gorzkie.
Robimy nadzienie. Mielimy orzechy na proszek. W blenderze umieszczamy oliwki, orzechy, musztardę, czosnek, sok z cytryny, pieprz oraz dżem. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy. Ewentualnie doprawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na prostokąt 30X20cm. Smarujemy ciasto masą i posypujemy parmezanem. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Wstawiamy roladę na 5 minut do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto i kroimy je na plasterki grubości mniej więcej 1,5 centymetra. Smarujemy jajkiem i posypujemy kolorowym mielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Podajemy ciepłe.


0 komentarze:

Prześlij komentarz