niedziela, 13 lutego 2011

Serduszka na Walentynki





Jeśli obchodzicie Walentynki, zróbcie te serduszka. Są z ciasta francuskiego robionego w domu, ale w prostszej wersji. Wiem, co powiecie: Komu się chce robić ciasto francuskie w domu? Po pierwsze w Walentynki zrobienie czegoś prostego i szybkiego nie uchodzi. Jak już coś gotujecie dla kogoś, włóżcie w to trochę pracy. Po drugie, ciasta francuskie ze sklepu rzadko bywają z dodatkiem masła. Serduszka się bardzo łatwo wykrawa po prostu nożem. Im bardziej nieregularne tym lepiej. Ciastka posypjuecie grubo cukrem pudrem, lub maczacie w jakimkolwiek kremie,na który Wam przyjdzie ochota. Może być niezła zabawa;)

Składniki

  • 400g mąki
  • 250g masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • 120ml kwaśniej śmietany 18%
  • cukier do posypania
  • jajko do smarowania ciastek


Mąkę mieszamy z masłem palcami tak, żeby powstało nam coś w rodzaju mokrego piasku. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki na 20 minut. Ciasto wyjmujemy rozwałkowujemy na prostokąt i składamy  w kopertę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 20 minut. Tak samo postępujemy jeszcze 4 razy. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na mniej niż centymetr i wykrawamy serduszka. Układamy je na blasze i  smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy mniej więcej 15-20 minut w temperaturze 200stopni.


0 komentarze:

Prześlij komentarz