Pierogi z soczewicą to właściwie klasyka. Dzisiaj przepis dla tych, którzy lubią jednak wszsytko jeść z mięsem. Farsz jest dobrze doprawiony korzennie i niezbyt ostro. Oczywiście mięso można pominąć. Z tych proporcji wyjdzie Wam mniej więcej 80 pierogów. Dla całej rodziny na dwa dni:)
Ciasto
- 1000g mąki
- ok. 600ml wody
- 1 łyżeczka soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Bądźcie elastyczni. czasem trzeba dodać więcej wody a czasami więcej mąki. Ciasto odstawiamy na mniej więcej 1 godzinę, żeby "odpoczęło".
Farsz
- 500g soczewicy
- parę ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 cebule i 2 ząbki czosnku usmażone na oliwie
- 500g ugotowanego kurczaka
- sól
- pieprz
- 3 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki startego imbiru
Soczewicę gotujemy w dużej ilości wody z zielem angielskim oraz liściem laurowym do miękkości. Następnie do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojonego kurczaka i usmażoną cebulę z czosnkiem. Wszystko miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i garam masalą. Lepimy standardowe pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
0 komentarze:
Prześlij komentarz