czwartek, 10 lutego 2011

Pierogi z soczewicą i kurczakiem




Pierogi z soczewicą to właściwie klasyka. Dzisiaj przepis dla tych, którzy lubią jednak wszsytko jeść z mięsem. Farsz jest dobrze doprawiony korzennie i niezbyt ostro. Oczywiście mięso można pominąć. Z tych proporcji wyjdzie Wam mniej więcej 80 pierogów. Dla całej rodziny na dwa dni:)

Ciasto


  • 1000g mąki
  • ok. 600ml wody
  • 1 łyżeczka soli



Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi. Bądźcie elastyczni. czasem trzeba dodać więcej wody a czasami więcej mąki. Ciasto odstawiamy na mniej więcej 1 godzinę, żeby "odpoczęło".

Farsz


  • 500g soczewicy
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule i 2 ząbki czosnku usmażone na oliwie
  • 500g ugotowanego kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki startego imbiru




Soczewicę gotujemy w dużej ilości wody z zielem angielskim oraz liściem laurowym do miękkości. Następnie do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojonego kurczaka i usmażoną cebulę z czosnkiem. Wszystko miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i garam masalą. Lepimy standardowe pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.





0 komentarze:

Prześlij komentarz