wtorek, 8 lutego 2011

Tarta z pieczonym indykiem




Kiedy jemy indyka już drugi dzień a w dodatku zapowiada się nam indyk na dzień trzeci, a kanapka z indykiem i majonezem nie brzmi już tak zachęcająco, wtedy zróbcie tartę z pieczonym indykiem. Naprawdę dobra. Jeśli nie przepadacie zbytnio za dość grubym ciastem, zamiast w tortownicy, zróbcie tę tartę na dużej blasze i będziecie mieli wtedy coś w rodzaju pizzy. Tak czy inaczej podane składniki ciasta pasują na małą tortownicę. Myślę, że do takiej tarty będzie pasował zarówno ketchup jak i sos BBQ. Dodajcie także rukolę przed pieczeniem, jeśli macie, doda trochę goryczki daniu.

Ciasto

Ciasto zróbcie z tego przepisu


Na górę


  • 200-300g pieczonego indyka pokrojonego dość drobno
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
  • garść czarnych oliwek pkrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone
  • oliwa do polania
  • bazylia i oregano suszone lub świeże
  • ser tarty do posypania



Ciasto smarujemy 3 łyżkami oliwy wymieszanej z czosnkiem, bazylią i oregano. Nakładamy indyka, oliwki oraz cebulę. Peprzymy i trochę solimy. Dodajemy na górę ser i skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut w gorącym piekarniku. Możemy podać albo z ketchupem albo z sosem BBQ.


0 komentarze:

Prześlij komentarz