Ta frittata jest genialna. Ma świetnie wyważone smaki i bardzo szybko się robi. Ser się cudownie ciągnie a ziemniaki rozpływają. Świetne danie do piwa na leniwe popołudnie.
Składniki
- 4 średnie ziemniaki
- 250g kalafiora
- 100g wędzonego sera żółtego
- 100g mozzarelli
- 50g parmezanu
- 2 łyżki kwaśnej smietany
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy, aż będą prawie miękkie. Odcedzamy na durszlaku. Kalafior blanszujemy w gotującej się wodzie 1,5 minuty. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Mieszamy w naczyniu jajka, śmietanę, ser mozzarella i ser wędzony. Dodajemy połowę szczypiorku, paprykę oraz musztardę i pieprz. Ziemniaki podsmażamy z kalafiorem na ostrym ogniu na dużej patelni najlepiej takiej, którą można potem włożyć do piekarnika. Ziemniaki i kalafior pieprzymy i solimy. Wylewamy na warzywa sos serowy. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Frittatę wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem i kroimy w trójkąty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz