poniedziałek, 28 lutego 2011

Porządna frittata na obiad




Ta frittata jest genialna. Ma świetnie wyważone smaki i bardzo szybko się robi. Ser się cudownie ciągnie a ziemniaki rozpływają. Świetne danie do piwa na leniwe popołudnie.

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 250g kalafiora
  • 100g wędzonego sera żółtego
  • 100g mozzarelli
  • 50g parmezanu
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz



Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy, aż będą prawie miękkie. Odcedzamy na durszlaku. Kalafior blanszujemy w gotującej się wodzie 1,5 minuty. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Mieszamy w naczyniu jajka, śmietanę, ser mozzarella i ser wędzony. Dodajemy połowę szczypiorku, paprykę oraz musztardę i pieprz. Ziemniaki podsmażamy z kalafiorem na ostrym ogniu na dużej patelni najlepiej takiej, którą można potem włożyć do piekarnika. Ziemniaki i kalafior pieprzymy i solimy. Wylewamy na warzywa sos serowy. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Frittatę wyjmujemy, posypujemy szczypiorkiem i kroimy w trójkąty.


0 komentarze:

Prześlij komentarz