wtorek, 1 marca 2011

Naleśniki amerykańskie czyli pancakes (pankejki)




Wiem, wiem... Niezliczone przepisy na amerykańskie naleśniki na niezliczonych blogach kulinarnych w sieci łatwo znaleźć. Ponieważ jednak ten blog ma być przede wszystkim moją osobistą książką kucharską, dzisiaj będzie przepis na coś tak prostego i oczywistego. Najlepsze z konfiturą własną, nie ze sklepu, tym bardziej, że prawidziwych konfitur już chyba nie ma...

Składniki


  • 260g mąki
  • 310ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia



Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Mleko z jajkami. dodajemy suche składniki do mokrych. Mieszamy i smażymy. Duże, małe lub średnie. Ciasto powinno być gęste. Podajemy z konfiturami.




0 komentarze:

Prześlij komentarz