wtorek, 22 lutego 2011

Risotto z burakami i gorgonzolą




Risotto, jak widać, jest absurdalnie różowe. Słodkie, ale dzięki dodaniu cytryny i gorgonzoli nie jest nudne. Robi się dokładnie jak standardowe risotto: mniej więcej 20 minut. Oczywiście o ile macie wcześniej ugotowane buraki :) Danie na 3-4 osoby.

Składniki

  • 200g ryżu na risotto
  • 150ml wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 800ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 5 małych buraków, ok. 500g
  • 100g gorgonzolii
  • olej do smażenia



Ugotowane buraki obieramy. Dwie sztuki kroimy w kostkę, a pozostałe miksujemy blenderem na pure. Na oleju szklimy cebulę z czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy ryż i smażymy aż stanie się lekko przezroczysty ale nie może zacząć nabierać koloru. Dodajemy wino i odparowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i połowę bulionu. Ryż przykrywamy i czekamy aż bulion zostanie wchłonięty. Tak samo postępujemy z resztą bulionu. Kiedy ryż jest już prawie miękki dodajemy buraki pure oraz te pokrojone w kostkę i gorgonzolę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.




0 komentarze:

Prześlij komentarz