Przepis ten jest bardzo luźno oparty na daniu Nigellii Lawson z Nigella Express (sesame peanut noodles). Dobry pomysł zarówno na obiad jak i na zimny lunch. Jeśli mamy składniki pod ręką, robi się to danie mniej więcej 15-20 minut. Polecam. Na zdjęciu nie ma niestety noodli, tylko zwykły kolorowy makaron, bo noodle zostały zjedzone dzień wcześniej i nikt nie zrobił zdjęcia.
Składniki
- 500g makaronu typu noodle, można zastąpić zwykłym włoskim
- 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
- pęczek szczypiorku, pokrojony
- pęczek zielonej pietruszki, pokrojona
- 4 łyżki sezamu uprażonego
- 250g miękkiego tofu, pokrojony w kostkę, lekko osolony
- 100g kiełków fasoli mung pokrojone na pół
- 200g zielonego mrożonego groszku gotowanego przez 2 minuty we wrzątku
Sos
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki chutneyu z mango
- 2 ząbki czsonku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
Noodle moczymy w gorącej, właśnie ugotowanej wodzie mniej więcej 4 minuty. Zwykły makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu al dente. Składniki sosu miksujemy w blenderze. Zachowujemy trochę wody z gotowanego makaronu, a makaron odcedzamy. Makaron mieszamy z tofu, sezamem, groszkiem, papryką oraz zieleniną. Dodajemy sos oraz wodę z gotowania makaronu, bo sos jest bardzo gęsty. Mieszamy i jemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz