środa, 16 lutego 2011

Sałatka z noodlami i masłem orzechowym




Przepis ten jest bardzo luźno oparty na daniu  Nigellii Lawson z Nigella Express (sesame peanut noodles). Dobry pomysł zarówno na obiad jak i na zimny lunch. Jeśli mamy składniki pod ręką, robi się to danie mniej więcej 15-20 minut. Polecam.  Na zdjęciu nie ma niestety noodli, tylko zwykły kolorowy makaron, bo noodle zostały zjedzone dzień wcześniej i nikt nie zrobił zdjęcia.


Składniki

  • 500g makaronu typu noodle, można zastąpić zwykłym włoskim
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • pęczek szczypiorku, pokrojony
  • pęczek zielonej pietruszki, pokrojona
  • 4 łyżki sezamu uprażonego
  • 250g miękkiego tofu, pokrojony w kostkę, lekko osolony
  • 100g kiełków fasoli mung pokrojone na pół
  • 200g zielonego mrożonego groszku gotowanego przez 2 minuty we wrzątku

Sos

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki chutneyu z mango
  • 2 ząbki czsonku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz


Noodle moczymy w gorącej, właśnie ugotowanej wodzie mniej więcej 4 minuty. Zwykły makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu al dente. Składniki sosu miksujemy w blenderze. Zachowujemy trochę wody z gotowanego makaronu, a makaron odcedzamy. Makaron mieszamy z tofu, sezamem, groszkiem,  papryką oraz zieleniną. Dodajemy sos oraz wodę z gotowania makaronu, bo sos jest bardzo gęsty. Mieszamy i jemy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz