poniedziałek, 7 marca 2011

Marokański kurczak ze śliwkami, kuskusem i solonymi migdałami



 


Zróbcie to danie, bo jest niewiarygodnie proste, robi się szybko, nie zawiera składników, które trudno znaleźć i jest niesamowicie pyszne. Nie używajcie do tej potrawy piersi, bo są bez smaku i mają za mało tłuszczu. Potrawa pochodzi z bardzo starej ale i bardzo dobrej książki pod tytułem CousCous and Other Good Food from Morocco Paulii Wolfert. Kupcie ją, bo naprawdę warto. Potrawa wystarcza dla 4 osób.

Składniki


  • 1000g filetów z podudzi i ud kurczaka
  • 3 cebule
  • 200g śliwek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 100g migdałów ze skórką prażonych w piekarniku przez 10 minut w temp. 125 stopni
  • 350g kuskusu plus bulion
  • zielona pietruszka




Mięso dzielimy na kawałki nacieramy solą, pieprzem i kuminem, odstawiamy na 1 godzinę. Śliwki zagotowujemy w małej ilości wody z 3 łyżeczkami cynamonu. Następnie pozostawiamy je w wodzie, aby całkiem zmiękły. Cebulę szklimy na oleju, następnie dodajemy kurkumę, imbir, sól i pieprz. Dolewamy 60 ml wody. Gotujemy przez 15 minut. Dolewamy wody, jeśli cebula zacznie przywierać. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, na którym smażymy migdały, aż się zarumienią i zaczna pachnieć. Wyławiamy migdały z oleju, wykładamy na półmisek i mieszamy je z solą. Na tym samym oleju smażymy kurczaka, aż zrobi się lekko brązowy. Następnie dodajemy duszoną cebulę oraz 250ml wody. Gotujemy wszystko przez 30 minut. Następnie dodajemy do kurczka śliwki razem z cynamonową wodą. Dusimy wszystko jeszcze przez 20 minut. Doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Przygotowujemy kuskus, na który wykładamy mięso razem z sosem. Posypujemy potrawę solonymi migdałami i zieloną pietruszką, jeśli akurat ją mamy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz