wtorek, 8 marca 2011

Tarta cytrynowa z migdałami




Tarta cytrynowa zawsze wygląda niesamowicie pozytywnie. Jak tu nie cieszyć się obłędnie żółtym kolorem. Jedyny problem może polegać na tym, że wyjdzie nam ona za kwaśna, choć nawet wtedy jest bardzo dobra. Niniejszy przepis pochodzi z KUCHNI z kwietnia 2008 i ponieważ już tę tartę robiłem wcześniej, wiem, że sok z trzech cytryn to wybitnie za dużo (oczywiście niektórym to nie przeszkadza a wręcz przeciwnie). Jak dla mojego podniebienia wystarczy sok z jednej i pół cytryny oraz trochę więcej smietanki, która ma właściwości "wygładzające" smak. Migdały sprawiają, że tarta nie jest nudna i ma przyjemny orzechowy smak.

Ciasto


  • 175g mąki
  • szczypta soli
  • 25g cukru
  • 1 żółtko
  • zimna woda
  • 100g zimnego masła


Krem


  • 5 cytryn
  • 2 jajka
  • 300g cukru
  • 150g migdałów bez skórki prażonych przez 10 minut w temp. 125 w piekarniku
  • 125ml śmietany kremówki
  • 100ml wody




Z podanych składników ugniatamy ciasto dodając zimną wodę. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wylepiamy ciastem formę o średnicy 23 centymetry. Ciasto nakłuwamy widelcem, żeby nie urosło. Pieczemy tartę aż nabierze lekko złotego koloru. Robimy krem. Ocieramy skórkę z trzech cytryn. wyciskamy sok z 1,5 cytryny (w oryginale z trzech). Łączymy sok, skórkę i jajka. Dodajemy zmielone migdały, 100g cukru oraz śmietankę. Miksujemy. Krem wylewamy na podpieczoną tartę i zapiekamy przez 25 minut. Pozostałe nietknięte cytryny parzymy trzy razy w gorącej wodzie, następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki i gotujemy w syropie zrobionym z 200g cukru i 100ml wody aż owoce staną się szkliste. Upieczone ciasto polewamy syropem, a następnie układamy na tarcie kandyzowane cytryny.



0 komentarze:

Prześlij komentarz