sobota, 12 marca 2011

Ryżowa tarta czekoladowa z migdałami i cynamonem




Wyobraźcie sobie pudding czekoladowy z migdałami i cynamonem podany z kruchymi ciasteczkami. W tej tarcie macie to wszystko naraz. Tarta jest kremowa, bardzo czekoladowa i prosta. Nie trzymajcie jej zbyt długo w piekarniku, bo będzie zbyt sucha. Nadzienia jest bardzo dużo. Ja zrobilem zbyt małe boki w kruchym cieście, ale poratowały mnie paski silikonowe, którymi obłożyłem boki tarty. wszystko pieknie się upiekło. Tarta pochodzi z książki M. de Blasi. Podaję tu przepis z moimi modyfikacjami.

Ciasto

Kruche ciasto wg uznania na tortownicę o średnicy 25 centymetrów. Tartę upieczcie pustą, zanim nałozycie nadzienie.


Ryż


  • 200ml śmietanki 30%
  • 920ml mleka 3,2 %
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 goździk
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200g cukru
  • 4 obrane skórki z pomarańczy nożem szczeliinowym do warzyw
  • 310g ryżu na risotto
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100ml likieru kawowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100g migdałów, uprażonych i posiekanych



Mieszamy w garnku mleko, śmietankę, przyprawy, skórkę pomarańczową, kakao, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Jeśli nam się uda wyciągamy skórkę oraz goździki. Dodajemy ryż i gotujemy ok. 35 minut, aż powstanie nam kremowa czekoladowa masa. Dodajemy migdały oraz czekoladę posiekaną na kawałeczki. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Doajemy dwa żółtka, likier oraz wanilię. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczoną tartę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Jemy najlepiej na ciepło.



0 komentarze:

Prześlij komentarz