piątek, 11 marca 2011

Tarta ziemniaczana z oliwkami i kaparami od M. de Blasi



 

Ta tarta jest bardzo dobra ale parę rzeczy może w niej pójść źle. Po pierwsze możecie kupić kwaśne oliwki i kwaśne pomidory, a do tego kapary w kwaśnej zalewie a nie marynowane w soli. Na kwaśne pomidory może poradzić śmietanka, a oliwki kupcie niekwaśne a kapary... kupcie solone a nie marynowane. Tarta może być także za słona. Nie zapominajcie więc przy soleniu sosu, że kapary i oliwki są dość słone a soląc pure, że ser także już jest słony. Przygotowując pure może  Wam także przyjść ochota, aby dodać masło lub mleko,  wtedy pure będzie bardziej "aksamitne", tyle że tarta po upieczeniu będzie za rzadka i, co prawda pyszna, ale nie da się ładnie kroić.
W oryginale de Blasi dodaje do swojego pure także 1/3 szklanki wina, ja nie dodałem, bo albo moje ziemniaki są bardzo dziwne, albo faktycznie pure wtedy będzie za rzadkie i nici z ładnego krojenia. No i te okruchy chleba. Z przepisu jasno nie wynika, czy chodzi tu o tartą bułkę czy naprawdę o okruchy chleba, bo w angielskim bread crumbs może znaczyć obie te rzeczy. Okruchów chleba nie miałem, użyłem więc bułki tartej. Wstęp trochę długi, ale czułem się zobowiązany:)

Pure


  • 700g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 łyżki bułki tartej plus 3 łyżki do posypania
  • 2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki sera pecorino plus trochę do posypania tarty


SOS


  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1/3 szklanki kaparów przechowywanych w soli
  • 110g czarnych oliwek
  • ewentualnie 100ml śmietanki 30%
  • pieprz




Robimy sos. Pokrojony czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy wino i pomidory. Redukujemy sos, aż bedzie gęsty i zawiesisty. Jeśli pomidory okażą się kwaśne dodajemy śmietankę i znowu redukujemy pomidory do konsystencji zawiesistego sosu. Dodajemy lekko zmiażdżone oliwki i kapary. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowujemy pure. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy dno  połową pure, na pure nakładamy warstwę sosu, znowu pure i na końcu resztę sosu. Posypujemy startym serem, resztą bułki tartej oraz skrapiamy tartę oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Jeśli chcecie, żeby tarta Wam się dobrze kroiła, poczekajcie aż będzie lekko ciepła lub w temperaturze pokojowej.




0 komentarze:

Prześlij komentarz