środa, 20 kwietnia 2011

Carbonara z cukinią




Przepis pochodzi z show Jamie'ego Olivera Jamie At Home, gdzie autor w każdym odcinku uroczo grzebie się w ziemi. Ten przepis można znaleźć w odcinku o cukini. Jest to po prostu cukinia ze smażoną na oliwie cukinią, proste ale bardzo dobre. Polecam. Przepis na 4-6 osób. Ilość boczku zależy od was, ja nie lubię dużo.

Składniki



  • 500g makaronu
  • 2 średnie cukinie
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • dwie garście parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100-300g boczku wędzonego
  • 4 żółtka
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia




W bardzo dużym rondlu (minimum 35 cm) smażymy na oliwie boczek, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy czosnek i smażymy minutę. Nie możemy przypalić, bo wyjdzie nam gorzkie danie. Dodajemy cukinię, odrobinę soli, pieprz i tymianek. Smażymy, aż cukinia będzie prawie miękka. Zaczynamy gotowować makaron. Żółtka mieszamy ze śmietanką, parmezanem, skórką z cytryny i pieprzem. Zachowujemy 100ml wody z gotowania makaronu. Ugotowany makaron wsypujemy do rondla z cukinią,mieszkamy. Dolewamy wodę z gotowania makaronu. Rondel zestawiamy z ognia i wlewamy kremowy sos. MIeszamy, dopóki rozpuści się ser. Jemy.



0 komentarze:

Prześlij komentarz