Tego typu ciast kukurydziane są, z tego co wiem, specjalnością kuchni greckiej. Podobne widziałem w paru książkach kucharskich tej kuchni poświęconych. Jak widać, ciasto jest piękne i prezentuje się majestatycznie. Można nim obdzielić 4 do 6 osób. Smak zależy od zestawu warzyw (tu papryka, seler, cebula, czosnek i czarne oliwki) oraz ziół (tymianek, rozmaryn), więc wszystko zależy od Was. Musicie tylko pilnować, żeby na podaną ilość kaszy przypadała odpowiednia ilość płynu, w przeciwnym wypadku ciasto albo się rozpadnie albo będzie suche, a kasza twarda. Ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne. Polecam.
Składniki
- 400g kaszy kukurydzianej
- 400ml jogurtu
- 100ml mleka
- 3 jajka
- 4 łodygi selera naciowego pokrojone drobno
- 2 cebule pokrojone
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 por biała część i trochę zielonej
- papryka pokrojona
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oregano i bazylia
- tymianek
- rozmaryn
- 400g sera feta pokrojonego w kostkę
- dużo szczypiorku
- dużo zielonej pietruszki
- 200g czarnych oliwek pokrojonych
- 3 łyżki masła
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
Kaszę wymieszać z mlekiem, jogurtem, miodem i jajkami. Odstawić. Cebule, czosnek i por wrzucić na patelnię, posolić i zeszklić na maśle i oliwie. Smażyć bez rumienienia przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać Paprykę i seler naciowy. Dusić przez 10 minut. Posolić popieprzyć. Wystudzić. Oliwki, szczypiorek, natkę i fetę dodać do kaszy. Dorzucić przyprawy, podsmażone warzywa oraz sodę i proszek do pieczenia. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Piec w 180 stopniach przez 60 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz