wtorek, 19 kwietnia 2011

Czekoladowy mazurek z morelami




W książce P. Herme Desserts przepis ten figuruje w dziale tart ale właściwie jest to przepis na parę tarteletek a nie na jedną tartę. Mi się jednak nie chciało bawić. Możecie ten przepis potraktować jak mazurek, bo w końcu jest to tylko kruche ciasto z grubą polewą czekoladową i morelami. Ciasto jest dobre (czekolada jest zawsze dobra) ale ja się chyba spodziewałem jakiegoś WOW a ono nie nadeszło. Może wam bardziej się spodoba.

Składniki


  • 15 suszonych moreli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 125ml wody



Morele kroimy na kawałki. Resztę składników łączymy, wrzucamy morele, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 8 minut. Pozostawiamy morele na 2 godziny lub nawet na całą noc w lodówce.


  • 160g czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 80ml śmietanki 30%
  • 80ml soku z marakui (albo innego)
  • 45g masła



Gotowe upieczone kruche ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.

Czekoladę kroimy bardzo drobno. Śmietankę i sok zagotowujemy. Wlewamy połowę śmietanki do czekolady i mieszamy, następnie dodajemy resztę śmietanki i sok. Mieszamy do całkowitego połączenia. Dodajemy masło po kawałeczku i mieszamy masę czekoladową, aż masło się wymiesza.


3/4 moreli układamy na podpiecznym cieście. Zalewamy tężejącą czekoladą. Na czekoladzie układamy pozostałe morele.


0 komentarze:

Prześlij komentarz