wtorek, 19 kwietnia 2011

Cytrynowy kurczak z miodem i sosem sojowym G. Ramseya




Można mieć wątpliwości co do sposobów motywowania swoich podwładnych, które stosuje Gordon Ramsey ale jego przepisy są wyśmienite. Ten sposób na kurczaka jest bardzo szybki a smaki świetnie się komponują. Pod koniec smażenia powstaje zawiesisty sos koloru karmelowego o smaku cytryny i miodu. Co do ilości miodu musicie próbować, bo zależy to od tego, ile kwaśności lubicie. Oczywiście najlepiej gdybyście mieli świeży tymianek, ale suszony też może być, tylko dodajcie go mniej. Danie bardzo polecam, szczególnie do pure z ziemniaków i selera. Porcja na dwie osoby.

Składniki


  • 4 części kurczaka najlepiej mieso z ud
  • 2 ząbki czosnku zgniecione
  • pół cytryny
  • odrobina octu winnego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • oliwa do smażenia
  • tymianek świeży




Mięso lekko posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oliwie na ostrym ogniu. Dodać sos sojowy, czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać cytrynę oraz 1/3 szklanki wody. Mięso dusić pod przykryciem mniej więcej 20 minut. Dodać tymianek, trochę soli i pieprzu. Smażyć jeszcze przez 10 minut, Dodać miód i smażymy 5 minut. Doprawiamy miodem lub sokiem z cytryny, w zależności jaki smak bardziej lubimy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz