niedziela, 3 kwietnia 2011

Zapiekanka makaronowa z warzywami, dyniowym beszamelem i rozmarynem




Chciałbym napisać, że nie chce mi się pisać bloga ale to nie to. Jest gorzej: nie chce mi się gotować. Może to ta wiosna, może za mało witaminy C, albo coś jeszcze innego. Wpis dzisiejszy to prosta zapiekanka, która akurat pasuje na tę porę roku, jeśli oczywiście macie w zamrażarce przezornie ukryte pure z dyni. Moje ostatnie skończyło w beszamelu. W kwietniu poza tym wolę jeść jeszcze zgrzebny seler czy pietruszkę niż ziemniaki młode z Egiptu, czy skądkolwiej indziej. W tym przepisie nie trzeba nawet podgotowywać makaronu zanim będziecie go piec w piekarniku.


Składniki


  • 500g penne
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mały seler
  • 3 pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 150g oliwek czarnych
  • 2 średni czerwone papryki
  • 2 marchewki średnie
  • oliwa do smażenia
  • oregano i bazylia
  • ew. 2 łyżki przecieru pomidorowego



Beszamel


  • 75g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 250ml pure z dyni
  • 1 litr mleka
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże łodygi rozmarynu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z pół cytryny
  • 150g niebieskiego sera pleśniowego
  • 3 gałązki rozmarynu




Robimy beszamel. Mleko zagotowujemy z rozmarynem i odstawiamy do wystygnięcia na 1 godzinę. Następnie dodajemy na wpół rozmrożone pure z dyni. W ten sposób mleko jeszcze się trochę oziębi a pure szybciej rozmrozi. Topimy masło w dużym rondlu, dodajemy mąkę i rozprowadzamy mlekiem z dynią. Gotujemy beszamel przez 5 minut. Następnie dodajemy sól, pieprz i skórkę i sok z cytryny. Wyciągamy rozmaryn, dodajemy gałkę muszkatołową i ser pleśniowy. Mieszamy wszystko, aż powstanie gładki sos.
Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni. Dodajemy pokrojony seler naciowy i smażymy przez 10 minut pod przykryciem. Dodajemy resztę warzyw i dusimy wszystko przez około 25 minut, aż pietruszka, marchew i seler będa prawie miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Jeśli lubicie możecie dodać dwie łyżki przecieru pomiodorowego. Na końcu dodajemy oliwki. Makaron wsypujemy do naczynia do zapiekania. Mieszamy z warzywami i sosem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


0 komentarze:

Prześlij komentarz