poniedziałek, 23 maja 2011

Bakłażan słodkokwaśny


\




To potrawa, która powinna być bardzo dobrze przyprawiona. Wiem, że generalnie do słodkich potraw dodajemy coś kwaśnego albo odwrotnie ale tym razem danie to powinno być, jeśli to możliwe, bardzo słodkie i bardzo kwaśne. Oczywiście zależy od waszego smaku jakie będzie. Najlepiej smakuje z czymś o neutralnym smaku z ryżem lub kuskusem. Przepis luź no oparty na Vegetable Book Jane Grigson
I jeszcze  z innej baczki. Wczoraj oglądałem program Rewolucje na talerzu TVN i wiem, że to news bardzo przebrzmiały ale jak zbaczyłem te Panie robiące ciasto drożdżowe w pierwszym odcinku pierwszego sezonu, to... Muszę jutro o tym napisać Obok na wtyczce facebooka link. Będzie to wpis edukacyjny, jak NIE robić ciasta drożdżowego.

Składniki

  • 100ml soku pomidorowego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę plus 2 ząbki czosnku pokrojone
  • 1 papryka pookrjona w pasy
  • 1 bakłażan pokrojony na plastry
  • sol
  • pieprz
  • sok z cytryny 

SOS 

  • 1 łyżka rodzynek
  • 40g cukru
  • 6 łyżek octu
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  • cynamon do doprawienia ptrawy na koniec 



Na patelnię wylewamy trochę oliwy. Układamy na przemian cebulę z czosnkiem, bakłażan i paprykę. Każdą warstwę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, posypujemy pieprzem i solą. Wlewamy sok pomiodorowy wymieszany z 50 ml wody. Dusimy pod przykryciem 10 minut. W rondlu łączymy składniki sosu i gotujemy przez 10 minut. Następnie sos wlewamy do bakłażanów, wszystko przykrywamy i dusimy jeszcze przez 30 minut. Bakłażany ostrożnie wyjmujemy z patelni najlepiej szeroką łyżką. Pozostały sos redukujemy i doprawiamy cytryną, cukrem, solą pieprzem i odrobiną cynamonu. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz