sobota, 21 maja 2011

Łosoś w śmietanie




Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to filet po polsku, ale pewnie  gdzieś indziej też się go tak podaje. Jest pyszny i pachnie koprem i chrzanem. I nie przegotujcie tego łososia, bo szkoda. Danie na dwie osoby.

Składniki

  • pęczek kopru, pokrojony
  • 5 łyżek smietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • masło do posmarowania formy
  • filet z łososia o wadze 400g



Łososia na 4 godziny przed pieczeniem solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obkładamy połową kopru. Po 4 godzinach nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, małe naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Mieszamy śmietanę z resztą kopru, chrzanem, pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Łososia przekładamy do formy wysmarowanej masłem, przykrywamy śmietaną i pieczemy 15 minut w piekarniku. Bardzo dobry z młodymi ziemnaikami z masłem i koprem, a jakże. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz