Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to filet po polsku, ale pewnie gdzieś indziej też się go tak podaje. Jest pyszny i pachnie koprem i chrzanem. I nie przegotujcie tego łososia, bo szkoda. Danie na dwie osoby.
Składniki
- pęczek kopru, pokrojony
- 5 łyżek smietany kwaśnej 18%
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 cebula drobno pokrojona
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- masło do posmarowania formy
- filet z łososia o wadze 400g
Łososia na 4 godziny przed pieczeniem solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obkładamy połową kopru. Po 4 godzinach nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, małe naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Mieszamy śmietanę z resztą kopru, chrzanem, pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Łososia przekładamy do formy wysmarowanej masłem, przykrywamy śmietaną i pieczemy 15 minut w piekarniku. Bardzo dobry z młodymi ziemnaikami z masłem i koprem, a jakże.
0 komentarze:
Prześlij komentarz