wtorek, 10 maja 2011

Pudding z brioszy z czekoladą





To Brytyjczycy są specjalistami od przeróżnych puddingów z chleba, brioszy czy też z croissantów. Pomysł jest banalnie prosty. Jeśli macie brioszę, której chwała już przeminęła, zamiast ją wyrzucać, możecie zrobic z niej bardzo dobry deser. Taki deser do tego nie wymaga w ogóle wysiłku. Przepis na 4 osoby.

Składniki

  • 250g brioszy pokrojnej w dość dużą kostkę
  • 250ml mleka
  • 150ml śmeitanki 30%
  • 150g cukru
  • garść rodzynek
  • 100g kawałków czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania



Mieszamy wszystkie składniki poza brioszą i cukrem pudrem. Brioszę ukladamy w płaskim naczyniu posmarowanym masłem. Ciasto zalewamy sosem i odstawiamy na 45 minut, żeby nasiąknęło. Następnie pudding pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz