To Brytyjczycy są specjalistami od przeróżnych puddingów z chleba, brioszy czy też z croissantów. Pomysł jest banalnie prosty. Jeśli macie brioszę, której chwała już przeminęła, zamiast ją wyrzucać, możecie zrobic z niej bardzo dobry deser. Taki deser do tego nie wymaga w ogóle wysiłku. Przepis na 4 osoby.
Składniki
- 250g brioszy pokrojnej w dość dużą kostkę
- 250ml mleka
- 150ml śmeitanki 30%
- 150g cukru
- garść rodzynek
- 100g kawałków czekolady
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- cukier puder do posypania
Mieszamy wszystkie składniki poza brioszą i cukrem pudrem. Brioszę ukladamy w płaskim naczyniu posmarowanym masłem. Ciasto zalewamy sosem i odstawiamy na 45 minut, żeby nasiąknęło. Następnie pudding pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz