środa, 1 czerwca 2011

Pasta, szparagi i orzeszki ziemne




Danie idealne na dzisiaj, bardziej sycące i do tego pachnące kojąco orzeszkami ziemnymi. Jeśli połączenie Was dziwi, zastanówcie się, któż nie lubi masła orzechowego. Szparagi nie mają na tyle wyrazistego smaku, żeby orzechom wchodzić w drogę. Wszystko pieknie się ze sobą łączy. Smacznego. Przepis zainspirowany połączeniem zaczerpniętym z Flavour Thesaurus Niki Segit. RecenzjaTu

Składniki

  • 250g makaronu
  • 300g szparagów
  • 70g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • papryczka chili
  • parmezan


Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy razem z sosem sojowym, chili, oliwą, cytryną oraz czosnkiem. Otrzymamy dość gęstą pastę. Szparagi gotujemy do miękkości ale nie powinny być przegotowane. Odcinamy szczyty, resztę kroimy na kawałki. Makaron gotujemy al dente i zachowujemy ok 100ml wody z gotowania. Masę z orzeszków ziemnych przekładamy do naczynia, w którym będziemy podawać makaron, dodajemy wodę i mieszamy, żeby gęstą pastę rozrzedzić. Dodajemy makaron, szparagi i zieloną pietruszkę. Solimy i pieprzymy do smaku, ewentualnie danie posypujemy parmezanem.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz