czwartek, 23 czerwca 2011

Ciasto z truskawkami na piknik lub grill




Dlaczego na piknik? Bo potrzebujecie tylko 30 minut, żeby je zrobić i upiec. Po drugie nie zawiera kremu, więc nic Wam się nie roztopi. Po trzecie, jest z truskawkami, czyż może być coś lepszego w czerwcu? 


Ciasto

  • 280g mąki
  • 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli 
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 125ml maślanki
  • 50g płatków migdałowych

Środek

  • 250g truskawek umytych, bez szypułek pokrojonych w plastry
  • 200ml dobrego dżemu truskawkowego



Przygotowujemy ciasto. Wymieszać mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło, rozdrobnić tak, aby masa przypominała mokry piasek z kilkoma większymi grudkami. Dodać maślankę wymieszaną z jajkiem. Szybko dobrze wymieszać (nie wyrabiać) i przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez mniej więcej 15 minut (można sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy). Ciasto wystudzić, przekroić na pół. Dolną warstwę posmarować grubo dżemem, nałożyć truskawki i przykryć górną warstwą. Posypać cukrem pudrem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz