
Dlaczego na piknik? Bo potrzebujecie tylko 30 minut, żeby je zrobić i upiec. Po drugie nie zawiera kremu, więc nic Wam się nie roztopi. Po trzecie, jest z truskawkami, czyż może być coś lepszego w czerwcu?

Ciasto
- 280g mąki
- 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100g cukru
- 1 jajko
- 125ml maślanki
- 50g płatków migdałowych
Środek
- 250g truskawek umytych, bez szypułek pokrojonych w plastry
- 200ml dobrego dżemu truskawkowego

Przygotowujemy ciasto. Wymieszać mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło, rozdrobnić tak, aby masa przypominała mokry piasek z kilkoma większymi grudkami. Dodać maślankę wymieszaną z jajkiem. Szybko dobrze wymieszać (nie wyrabiać) i przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez mniej więcej 15 minut (można sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy). Ciasto wystudzić, przekroić na pół. Dolną warstwę posmarować grubo dżemem, nałożyć truskawki i przykryć górną warstwą. Posypać cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz